Prometni Vietnam

Vietnam, prelepo potovanje od Hanoi-a do Ho Chi Mimh-a, nora izkušnja vožnje z motorjem med reko motoristov, slastna juha Pho in ulična hrana, ljudje, ki delajo in živjo na dveh kvadratnih metrih…

Promet v Vietnamu si res zapomniš, neskončna reka motorjev zgleda kaotično in nevarno, kmalu pa ugotoviš, da je promet varen in dobro organiziran. Motor lahko rentaš povsod, domačini ti dajo v najem kar svojega če je treba. Celodnevni najem stane tri ali štiri dolarje, tankati ni treba prav tako ne podpisuješ nobenih dokumentov ali zavarovanj. En dan sva motor najela kar v kafiču, kjer sva bila na jutranji kavi. Zraven so bili parkirani trije motorji, en zelo lep in čisto nov. Natakar nama je hotel dati drugega, pa sem prosil za tistega, ki mi je padel v oči. Je rekel ni problema, takoj se vrnem. Čez minuto je bil nazaj s svojo mamo, ki je izpod sedeža vzela svojo torbico in nama dala ključ z lepim obeskom. Nobenega problema, z nasmehom. Motorji Vietnamcem pomenijo samo prevozno sredstvo, prav nobenih čustev nimajo do njih.

Vožnja je res zanimiva, voziš okoli petdeset na uro vzporedno s šestimi ali osmimi motorji. Kmalu se navadiš, da gledaš samo naprej in paziš na motor(je) pred sabo. Tisti za tabo morajo paziti nate in promet gladko in varno teče. Ko zavijaš samo malenkost nagneš glavo (ampak res malenkost) v smer, kamor nameravaš zaviti in ostalo motoristi naredijo prostor ali pa se te ognejo. Vozili smo res blizu en drugega, vendar so domačini prijazni, vidijo da si tujec in pazijo nate. Še posebej zanimivo pa se mi je zdelo, kako gre pešec (domačin) čez cesto tej reki motorjev. Predstavljajte si, da po vsakem pasu vzporedno vozi osem motorjev, torej skupaj šestnajst. Pešec se niti za sekundo ne ustavi, da bi pogledal levo in desno, samo pogumno in suvereno zakoraka. Reka motorjev se razdeli tako kot gre jata rib mimo koralnega grebena in pešec brez problema preči cesto :).