Prelepi gradovi Romunije

Romunija, eni najlepših gradov, ki sem jih kadarkoli videl, zgodovina grofa Drakule, impresivna palača parlamenta in ogromne razlike med mestom in vasjo.

Vzela sva si cel dan časa za Palačo parlamenta, hodila po njej cel dan, potem pa nama je vodič povedal, da sva jo videla 7%. Je najtežja stavba na svetu, tako težka, da se vsako leto pogrezne za nekaj milimetrov. V vsaki sobi pa svoja zgodba in zanimivost. Podatke o stavi boste našli na netu, tukaj pa je nekaj zgodbic, ki so mi ostale v spominu.

V eni od dvoran je preproga, ki tehta tri tone. Ker je pretežka, da bi jo prinesli v stavbo, so jo spletli v dvorani.
Ceaușescu je bil paranoik, vedno se je bal, da ga bo kdo poskušal ubiti. Zato stavba nima klimatske naprave, bal se je namreč, da bi kdo zastrupil zrak preko klime.
V eni od dvoran je eni steni ogromen portret Ceaușesca, na nasprotni steni pa ogromno ogledalo. Na začetku je bilo mišljeno, da bo na eni steni slika Ceaușesca, na nasprotni pa slika žene Elene. “Svetovalci” so Ceaușescu rekli, da bi se lahko zgodilo, da bi bila slika žene ljudstvu bolj všeč kot njegova, zato je ukazal, da se na nasprotno steno postavi ogledalo.
Palača ima ogromen balkon s katerega je Ceaușescu želel nagovarjati narod, pa so ga prej pokončali. Prvi človek, ki je imel govor s tega balkona je bil Michael Jackson, ki je množici obiskovalcev rekel “Hello Budapest” 🤣🤣🤣